Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври здравните организации по света отбелязват Световния ден за борба с остеопорозата и за профилактика на йоддефицитните заболявания.

Световният ден на остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е част от целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите. Кампания 2021 г. се провежда под мотото „Поемете инициативата за здравето на костите си!“ и има за цел да призове хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена „тихия крадец“.  

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма. Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен. Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите, да се повиши консумацията на риба, пресни плодове и зеленчуци, ядки, както и на храни, богати на фитоестрогени – соя, бобови растения и зърнени храни, които са особено подходящи за жени в напреднала възраст. Всекидневната двигателна активност помага на костите много повече, отколкото един час активно спортуване два, три пъти седмично. Необходимо е да се прекарва всеки ден поне 30 минути на слънце. Слънчевите лъчи, достигайки до кожата, помагат на производството на витамин „Д“ в организма, необходим за изграждането на костната тъкан. Ограничаването и намаляването до минимум на нездравословните навици и привички (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе, захар, готварска сол) е от съществено значение за профилактиката, защото те ускоряват костната загуба на организма.

На този ден се отбелязва и Световният ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията ѝ е с намалено количество йод в почвата и водата. Йодният дефицит и причинените от него заболявания и нарушения могат да бъдат предотвратени чрез системна йодна профилактика.

Универсално средство за масова йодна профилактика е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в заведенията за обществено хранене и обектите за производство на храни. Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 гр. (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания.

Д-Р СВЕТЛА АНГЕЛОВА, Директор на Регионална здравна инспекция-Добрич

c