Водещи новини - дясно Култура Общество

20 октомври е Международният ден на готвачите

На 20 октомври в над 70 държави се отбелязва Международния ден на готвачите – International Chefs Day. Датата е определена през 2004 по инициатива на Световната асоциация на кулинарните общности, организация, която има повече от осем милиона члена – представители на професията от цял свят.

Освен организациите на кулинарите, в празнични мероприятия се включват и много други, свързани с този бизнес – работници в туристическия бизнес, ресторанти, кафета. Организират се конкурси, дегустации и се приготвят класически традиционни ястия или се експериментира с нови варианти на познати рецепти.

Професията на готвача е една от най-често срещаните в света. Кой е бил първият готвач – историята мълчи, но има легенди и красиви истории за не една рецепта. Някои рецепти и до днес остават запазена марка или добре опазена тайна.

Има легенда за жената, името на която дава името на цял отрасъл като кулинарията. Древните гърци са почитали бога Асклепий (в римския пантеон Ескулап). Неговата дъщеря Хигия се е считала за хранителка на здравето (от името й произлиза думата хигиена) Тяхна вярна помощница в начинанията била готвачката Кулина, която станала покровителка на готвачите и готварството като изкуство получило името – кулинария.

Първите записани рецепти са се появили във Вавилон, Древен Египет и Китай, както и в страните от близкия Изток. Някои от тези рецепти са достигнали и до наши дни и може да разберем и дори да опитаме какво е имало в менюто на фараоните или на императора на Поднебесната империя.

В България има няколко дами, които са оставили следа със своите кулинарни книги, като Пенка Чолчева или София Смолницка. Днес има кулинарни предавания, списания и много кулинарни блогове.

Източник: gotvarstvo.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *