Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Вече и в БГ: Достъп само със "зелен" сертификат за всички дейности на закрито

Въвеждат задължителен "зелен" сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг днес. Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 21 октомври и ще продължи да действа "дотогава, докато даде резултат", обясни министърът. 

"Зелен" сертификат се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа).

Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на допълнителни мерки. В процеса на обсъждане на ограниченията са се включили както здравни експерти, така и специалисти от Образователното министерство и това на туризма.

„По отношение на училищата - във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес."

„Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50% ще са онлайн, 50% ще са присъствено.”

Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност от 7 или 14 дни.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато:

  • 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население
  • ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище
  • ако са поставени под карантина над 30% от паралелките
  • В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя си в училище.

„Ако дете се окаже с положителен тест, контактните му лица се карантинират за 10 дни. Ако след това те попаднат в контакт с друг болен, отново се карантинират, като карантината продължава 10 дни и тогава лицето се декарантинира”, разясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Ще могат да се провеждат извънкласни дейности за деца под 12-годишна възраст при не повече от 5 човека в помещение, с носене на защитни маски.

На този етап все още няма да се въвежда изискване за „зелен" сертификат за учителите. За деца под 12-годишна възраст няма да се изисква никъде сертификатът. За ползване на обществения транспорт също няма да се изисква този документ от деца или възрастни.

По-различно ще е в сферата на висшето образование.

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при условията на „зелен" сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет, но ако те преценят че ще искат да продължат присъствено, това ще се случва при спазания на изискванията за „зелен" сертификат", подчерта здравният министър Стойчо Кацаров.

От всички, работещи в болници, диализни центрове, комплексни онкологични центрове и в домове за възрастни хора, вече ще се изисква да имат "зелен" сертификат.

Според Стойчо Кацаров сертификатът е лесно да бъде проверен от контролните органи. За проверяващите също ще важи изискването да притежават такъв документ.

Безплатни бързи антигенни тестове ще бъдат предоставени на всички регионални здравни инспекции и на лабораториите. Резултатите ще се публикуват в информационната система и хората ще могат да си вземат сертификата, който ще съдържа QR код.

Здравният министър увери също, че ще бъдат контролирани и лабораториите за издаването на сертификати, като бързите антигенни тестове ще се извършват само от сертифицирани центрове. Лабораториите могат да имат и изнесени пунктове, като резултатът от теста пак трябва да се въведе в системата.

В новата Заповед на здравния министър е предвидено преустановяване на свижданията в болниците.

Не се предвижда ограничение от типа "зелен" сертификат за работещите в администрацията. На клиентите на административни услуги се препоръчва да ползват онлайн опциите, предоставени от конкретните административни учреждения.

Няма да се иска сертификат за достъп до аптеките и малките магазини.

Под въпрос остава решението за валидността на сертификата за ваксиниране. Налагащата се позиция е да се удължи до 12 месеца, заяви заместник-министър Тома Томов.

c