Водещи новини Добрич Общество

Половин милион лева за всеки от четирите малки електробуса, които Добрич купува

481 134,30 лева с ДДС ще струва всеки един от четирите електробуса, които се закупуват по проекта на Община град Добрич „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ по оперативна програма „Региони в растеж“.

Това става ясно от офертата, която фирма „БулБус Трейд“ ООД, която е и единствен кандидат по обявената обществена поръчка, е направила. На 23 март компанията е внесла офертата на проведените пазарни консултации за определяне на пазарната стойност и подготовка на документацията за обявяване на обществената поръчка.

За обособената позиция „Доставка и въвеждане в експлоатация на 4 бр. електробуси“ е представена оферта с предложена цена за един електробус от 205 000 евро или 400 945,25 лева, без ДДС. Така общата стойност за четирите електробуса е 1 603 781 лева, без ДДС. А на поръчката, заедно с доставката на 2 зарядни станции и силов маслен трансформатор, е 1 636 281,00 лева, без ДДС. При такива пределни цени е обявена и обществената поръчка.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, за трите обособени позиции имаше само по един кандидат и той беше обявен за спечелил.

Електробусите за Добрич ще са турските „Karsan”, кметът ги подкара преди 2 години

Към момента договорите все още не са качени, но открихме офертата на „БулБус Трейд“ ООД от пазарните консултации. От нея става ясно, че електробусите, които ще бъдат доставени в Добрич са всъщност малки градски автобуси, както ги рекламира сайтът на фирмата-производител Karsan или по-скоро електромикробуси. Те са същите KARSAN JEST, които преди две години компанията демонстрира в Добрич. Те са с обща дължина 5.8 м, максимална Мощност 125/170 kW/hp и максимален пътнически капацитет – общо седящи и правостоящи места – 21 + шофьор.

Други от параметрите им са електрическо задвижване, Електромотор – производител BMW,  Мощност – 125 kW, Максимален въртящ момент – 290 Nm, Ограничител на скоростта на 70 км/ч, Батерия: Литиево – Йонна, 360 V, 88 kWh, Автономност: 210 км.

На пресконференция неотдавна от Общината съобщиха, че обществената поръчка е приключила и електробусите трябва да бъдат доставени до 6 месеца, а до 4 месеца се очаква да се доставят зарядните станции и масления трансформатор.

Показаха в Добрич електробус на „Karsan”, кметът го подкара (+снимки)

Обществената поръчка с три обособени позиции беше обявена на 21 май, а срокът за подаване на оферти изтече на 21 юни. Максималният разполагаем финансов ресурс за трите позиции е 1 963 537,20 лева с ДДС. За трите позиции има само по един участник. За доставка и въвеждане в експлоатация на 4 броя електробуси това е Консорциум „К.Б.Б. Ел Бус Добрич“ ДЗЗД, който включва Булбус Трейд ООД и Карсан Ич Ве Дъш Тиджарет Аноним Ширкети. За : доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 2 зарядни станции кандидатът е ЕЛПРОМ – ЕМЗ ООД. То е единственият кандидат и за третата обособена позиция – „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на силов маслен трансформатор“.

Според техническата спецификация електробусите трябва да са новопроизведени, нископодови, единични градски автобуси, да притежават сертификат за ЕО одобряване, да са с дължина от 7000 мм +- 2000 мм, с минимум 9 седящи места /без водача/, от които минимум 1 за трудноподвижни лица, общ брой места, седящи и правостоящи /без водача/ – минимум 20. Да имат обособено място за колички за трудноподвижни хора и за детски колички, снабдени със стоп бутон за спиране, а седалките, с изключение на сгъваемите, да са пластмасови, без тапицерия, усилени, ергономични.

На 1 септември е публикувано решение за определяне на изпълнител. Като доставката на четирите електробуса ще се осъществи от Консорциум „К.Б.Б. Ел Бус Добрич“ ДЗЗД, а  ЕЛПРОМ – ЕМЗ ООД ще достави 2 зарядни станции и маслен трансформатор.

На 22 август 2019 г. Електрическият автобус „Karsan Jest” бе представен  в Добрич от официалния вносител на автобуси „Karsan”  в България. На представянето присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и част от екипа му, Ефе Дуру – мениджър „Продажби” на „Karsan” за Източна Европа, Николай Недялков – управител на фирма „БулБус” , официален представител на „Karsan” за България.

След събитието турската компания дори публикува на страницата си във Фейсбук кратък текст със снимка на кмета на Добрич Йордан Йорданов, който подкара електробуса.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.