Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Половин милион лева за всеки от четирите малки електробуса, които Добрич купува

481 134,30 лева с ДДС ще струва всеки един от четирите електробуса, които се закупуват по проекта на Община град Добрич „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ по оперативна програма „Региони в растеж“.

Това става ясно от офертата, която фирма „БулБус Трейд“ ООД, която е и единствен кандидат по обявената обществена поръчка, е направила. На 23 март компанията е внесла офертата на проведените пазарни консултации за определяне на пазарната стойност и подготовка на документацията за обявяване на обществената поръчка.

За обособената позиция „Доставка и въвеждане в експлоатация на 4 бр. електробуси“ е представена оферта с предложена цена за един електробус от 205 000 евро или 400 945,25 лева, без ДДС. Така общата стойност за четирите електробуса е 1 603 781 лева, без ДДС. А на поръчката, заедно с доставката на 2 зарядни станции и силов маслен трансформатор, е 1 636 281,00 лева, без ДДС. При такива пределни цени е обявена и обществената поръчка.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, за трите обособени позиции имаше само по един кандидат и той беше обявен за спечелил.

Електробусите за Добрич ще са турските „Karsan”, кметът ги подкара преди 2 години

Към момента договорите все още не са качени, но открихме офертата на „БулБус Трейд“ ООД от пазарните консултации. От нея става ясно, че електробусите, които ще бъдат доставени в Добрич са всъщност малки градски автобуси, както ги рекламира сайтът на фирмата-производител Karsan или по-скоро електромикробуси. Те са същите KARSAN JEST, които преди две години компанията демонстрира в Добрич. Те са с обща дължина 5.8 м, максимална Мощност 125/170 kW/hp и максимален пътнически капацитет - общо седящи и правостоящи места – 21 + шофьор.

Други от параметрите им са електрическо задвижване, Електромотор – производител BMW,  Мощност - 125 kW, Максимален въртящ момент – 290 Nm, Ограничител на скоростта на 70 км/ч, Батерия: Литиево – Йонна, 360 V, 88 kWh, Автономност: 210 км.

На пресконференция неотдавна от Общината съобщиха, че обществената поръчка е приключила и електробусите трябва да бъдат доставени до 6 месеца, а до 4 месеца се очаква да се доставят зарядните станции и масления трансформатор.

Показаха в Добрич електробус на „Karsan”, кметът го подкара (+снимки)

Обществената поръчка с три обособени позиции беше обявена на 21 май, а срокът за подаване на оферти изтече на 21 юни. Максималният разполагаем финансов ресурс за трите позиции е 1 963 537,20 лева с ДДС. За трите позиции има само по един участник. За доставка и въвеждане в експлоатация на 4 броя електробуси това е Консорциум „К.Б.Б. Ел Бус Добрич“ ДЗЗД, който включва Булбус Трейд ООД и Карсан Ич Ве Дъш Тиджарет Аноним Ширкети. За : доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 2 зарядни станции кандидатът е ЕЛПРОМ – ЕМЗ ООД. То е единственият кандидат и за третата обособена позиция – „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на силов маслен трансформатор“.

Според техническата спецификация електробусите трябва да са новопроизведени, нископодови, единични градски автобуси, да притежават сертификат за ЕО одобряване, да са с дължина от 7000 мм +- 2000 мм, с минимум 9 седящи места /без водача/, от които минимум 1 за трудноподвижни лица, общ брой места, седящи и правостоящи /без водача/ – минимум 20. Да имат обособено място за колички за трудноподвижни хора и за детски колички, снабдени със стоп бутон за спиране, а седалките, с изключение на сгъваемите, да са пластмасови, без тапицерия, усилени, ергономични.

На 1 септември е публикувано решение за определяне на изпълнител. Като доставката на четирите електробуса ще се осъществи от Консорциум „К.Б.Б. Ел Бус Добрич“ ДЗЗД, а  ЕЛПРОМ – ЕМЗ ООД ще достави 2 зарядни станции и маслен трансформатор.

На 22 август 2019 г. Електрическият автобус „Karsan Jest” бе представен  в Добрич от официалния вносител на автобуси „Karsan”  в България. На представянето присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и част от екипа му, Ефе Дуру – мениджър „Продажби” на „Karsan” за Източна Европа, Николай Недялков – управител на фирма „БулБус” , официален представител на „Karsan” за България.

След събитието турската компания дори публикува на страницата си във Фейсбук кратък текст със снимка на кмета на Добрич Йордан Йорданов, който подкара електробуса.

c