Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Честваме Св. Иван Рилски и Деня на българските лекари

На 19 октомври църквата почита паметта на Св. Иван Рилски. Този ден се отбелязва като Ден на българския лекар, тъй като Българският лекарски съюз е избрал светеца за покровител на медиците.

Св. Иван Рилски е считан за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.

Свети Иван Рилски се родил в края на IX в. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време, по което християнството широко се разпространявало в пределите на България. Като младеж той решил да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. Скитал се много и накрая се установил в Рила, където основал Рилския манастир.

Наречен е Чудотворец, защото славата му, че помага на хората в беда и изцерява от тежки болести се разнесла из целия Балкански полуостров. Легендата разказва, че цар Петър I отишъл от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него, но монахът не пожелал да се запознае с владетеля поради смирение. Свети Иван Рилски приел плодовете и храната, но не и златото, което царят му дарил. Жестът му спечелил още уважение и увеличил броя на учениците, които идва ли при него.

Издъхнал през 946 г. и бил погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 година мощите му били открити и пренесени в София, а той бил канонизиран за светец.

По традиция в Деня на българския лекар Лекарският съюз ще връчи своите награди за принос в медицината в пет категории - „Лекар на годината“, „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ - награда за младите медицински надежди на България“; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“.

c