Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Без спешни мерки криза с тока през зимата е неизбежна

Към момента шоковото поскъпване на електроенергията удря единствено бизнеса, но според прогнозите в началото на 2022 г. поскъпването за битовите потребители ще е неизбежно.

За повече и спешни мерки в сектор „Енергетика” призовават вече и електроразпределителните дружества. Според тях това е единственият начин цената за тока за битовите потребители през януари да не скочи драстично. ЕРП-тата в страната призовават за диалог и настояват държавата да действа още сега, за да не се стигне до криза през зимата.

Засега скокът на промишления ток не се отразява на битовите потребители, но според прогнозите в началото на следващата година поскъпването е неизбежно.

Сред основните причини са:

  • енергийната криза в Евросъюза
  • скокът в цената на природния газ, след обявения нов курс към преминаване към зелена икономика

„Въпросът е как увеличението може да се компенсира. Надявам се, че ще се намери този механизъм. Има акумулирани средства. Ако чрез тях се компенсират мрежовите разходи, няма да се вдига толкова много и цената за крайните потребители.” Това заяви по NOVA Калина Трифонова от компанията EVN - една от трите електроразпределителни фирми, опериращи на територията на България.

c