Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

140-150 депутати на промяната очаква съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанасов

Трябва да седнем и да решаваме заедно с останалите партии в парламента, без ГЕРБ и ДПС,  основните проблеми на България, заяви в Добрич Владислав Панев

Лидерите на Демократична България генерал Атанас Атанасов и Владислав Панев бяха в Добрич днес и се срещнаха с граждани пред офиса на обединението, който е намира срещу книжарница „Хеликон“ в центъра на града.

„Ние научихме особеностите на Добрич, защото за една година три пъти вече сме тук и правим кампания. Затова за нас, „Демократична България“, важната цел на следващия парламент, в който със сигурност ще присъстваме, е да бъде решена политическата криза“, заяви ген. Атанас Атанасов. По думите му невъзможността на последните два парламента да излъчат мнозинство и правителство се отрази на всички сектори на обществото. Рефлектира върху здравната криза, енергетиката и всички отрасли на икономиката. „Най-важната задача на следващия парламент е съставяне на мнозинство и излъчване на правителство“, заяви лидерът на ДБ.

Според него бившите управляващи ГЕРБ и ДПС могат да разчитат максимално на 90 до 100 мандата в следващото Народно събрание. Така останалите политически сили, които ще бъдат представени в парламента, ще имат между 140 и 150 народни представители, абсолютно достатъчно за стабилно мнозинство и правителство, които да решат натрупалите се кризи.  

Ген. Атанасов даде за пример кризата в енергетиката: „Борисов за 12 години не построи нито една базова енергийна мощност. Ходеше в Белене и обясняваше, че това било гьол. След известно време си промени отношението и каза, че трябва да се строи електроцентрала. След това забрави, отиде в Козлодуй. И така нищо за 12 години“. „В някакъв смисъл се измести общественият фокус и ние от пролетта досега забравихме кой ни набута във всички тези кризи, а именно Борисов и тяхното управление. Сега дава интервюта и обяснява, че трябва да се върне на власт. Но това ще е пагубно за държавата и не бива да се допуска“, заяви генералът.

Подчерта, че „Демократична България“ е основната движеща сила на алтернативата и призовава хората да подкрепят обединението, което е с №30 в интегралната бюлетина на предстоящите избори.

„Не можем да си позволим няколко кризи наведнъж. Ясно е, че от април насам има политическа криза. И трябва да я приключим, за да решаваме икономическата“, заяви Владислав Панев. Скокът в цените на природния газ засяга силно Добруджа като селскостопански район, тъй като цените на торовете растат до небето именно заради двойното, дори тройно поскъпване на природния газ в последните месеци. Главоломно растат цените не само на електроенергията, но и на метали, дървесина и много други суровини. „Трябва да решаваме заедно с останалите партии в парламента, без ГЕРБ и ДПС, тези основни проблеми на България. Защото от нас зависи дали можем да овладеем тази ценова криза или да я пришпорим още повече и положението да стане нетърпимо“, каза Панев. „Демократична България“ е коалицията, която  може да участва в овладяването на тази криза и в бъдещия просперитет на България. Най-вече в региони като Добрич, които са известни със своя силен бизнес.", подчерта той.

„Държавата има нужда от стабилност, а това означава мнозинство и правителство“, категоричен е ген. Атанасов. „Разбира се, много е важно политическите сили, които ще бъдат извън ГЕРБ и ДПС, трябва да си видим програмите и да отделим спорното от безспорното. Кои са тези безспорни авторитети, зад които можем да застанем всички политически сили, които ще излъчим това мнозинство. Има въпроси, по които сигурно няма да се разберем и тогава няма да ги решаваме. Но аз съм сигурен, че по отношение на здравна криза, енергетика, икономика, отбрана и външни приоритети задължително трябва да се разберем. Ние  много олекнахме пред нашите външно политически партньори, а сме стратегическа страна, която се намира на границите на НАТО и ЕС и това трябва да бъде използвано в името на националния интерес“, каза още той.

Независимо дали ще има нови ограничения заради пандемията хората трябва да си дадат сметка, че е наложително и е много важно да се гласува, за да има по-широка обществена подкрепа на политическите сили, които влязат в парламента. Съчетаването на двата вида избори също ще повиши избирателната активност, прогнозира ген. Атанасов.

В Деня на Свети Иван Рилски ние от „Демократична България“ не очакваме чудеса, защото работим за това да бъдем силни, мотивирани, устойчиви и отново да получим подкрепата на нашите избиратели в област Добрич, каза Милена Керанова, трета в листата на ДБ и областен лидер на Демократи за силна България. Тя поздрави всички български медици, които в пандемията устояват и спасяват животи, макар и на ръба на силите си. И заяви, че промяната, която очакват хората, настъпи за "Демократична България" в област Добрич още с 45-ото Народно събрание, когато Албена Симеонова стана народен представител от демократична Добруджа.

В срещите с гражданите участваха още кандидатите за народни представители Надежда Пампорова, Димитър Франгов, Божидар Радев, Д-р Диян Хинков и Тодор Моралийски.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

c