Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Заради кризата с „Вера СУ“: Ресторанти отказват да купят прясна риба, уловена край Камен Бряг

Кризата със заседналия край Камен бряг кораб „Вера СУ“ засегна и риболова в района. Хората, заети в този бранш, се притесняват от ситуацията и смятат, че тя ще се отрази на поминъка им. Има случаи на откази да се изкупи прясна риба от страх, че след като е уловена в района има риск за качеството й. Корабът "Вера СУ", натоварен с над 3000 тона торове, бедства вече близо месец.

„Проблемът е, че няма яснота и колегите ми се притесняват. В момента няма ограничения за риболов в района, поне аз не съм чувал за такива. Има риболовни кораби там, работят. Аз обаче миналата седмица имам две отказани поръчки от по 400 килограма риба, уловена край Калиакра. Поръчките бяха от два ресторанта. Разбирам ги хората, ще купят рибата, ще я замразят и догодина ще вземат да хранят клиентите си – ами ако стане беля?“, коментира за Про Нюз Добрич Красимир Петров, член на УС на Сдружение „Черноморски изгрев“.

Той има два риболовни кораба – 14 и 22-метров, база и магазин в Несебър. Дава работа на повече от 10 души.

В момента се лови сезонна риба – чернокоп, барбун, сафрид. Черноморски меджид /бяла риба/ този сезон няма. Петров изнася за Гърция. По думите му това е най-добрият район за риболов на Северното Черноморие -  Яйлата, Българево, Камен бряг, до Шабла, тъй като именно там рибата се концентрира най-близо до брега.

„Ние сме от малкия бизнес, който много страда. Токът стана 50 ст. на киловат. А нашите кораби ползват промишлен ток на пристанищата за камерите и съхранението на рибата. От 150 лева на месец, токът ми стана 300-400 лева. Корабното гориво скочи с 50%, всичко е нагоре, само рибата не! Няма как цената й да се повиши, защото няма да можем да я продадем, какво ще я правим?“, пита Петров.

Вчера от МОСВ съобщиха, че от пробите морска вода са установени превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба „Вера СУ“, който заседна на 20 септември.

Седмица след инцидента от Сдружение „Черноморски изгрев“ излязоха с отворено писмо, в което се казва, че щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Тогава от Сдружението обявиха, че разполагат с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които могат да участват в акция по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб. Това обаче така и не се случи.

c