Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Църквата почита Света Злата Мъгленска - имен ден празнуват Златка, Златина, Златан, Лука

На 18 октомври църквата почита паметта на Света Злата Мъгленска. Тя е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в Македония.

Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи премеждия и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Умира на 18 октомври 1795 г., след като турците я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.

Българската православна църква чества светицата на 18 октомври. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ – „Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

Имен ден днес празнуват Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан и др.

От 2009 г. насам, по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е учредено и годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ „Българка на годината“, което се присъжда на наши сънароднички допринесли за опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност на българските общности по света.

c