Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора

На 18 октомври се отбелязва Европейският ден за борба с трафика на хора. Целта е да се повиши информираността по различните аспекти на трафика на хора и рисковите групи към методите за въвличане в престъпни мрежи, както и разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.

Трафикът на хора продължава да бъде сериозна заплаха в ЕС въпреки постигнатия през последните години напредък. Жертвите са предимно жени и момичета, въвлечени в трафик с цел сексуална експлоатация.

През април тази година Европейската комисия представи нова Стратегия за борба с трафика на хора (за периода 2021-2025 г.), съсредоточена върху предотвратяването на това престъпление, изправянето на трафикантите пред съда, защитата на жертвите и осигуряването им на възможности да действат.

Само между 2017 г. и 2018 г. в Европейския съюз са регистрирани над 14 000 жертви на трафик. В световен мащаб печалбите, реализирани от трафикантите, се оценяват на 29,4 милиарда евро за една година.

Днес ще бъде представен вторият етап от кампанията на ГДБОП и Националната комисия за борба с трафика на хора, която се провежда под наслов „Не залагай съдбата си на карта”.

Източник: БНР

c