Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Добрич бе домакин на етап от Националния преглед на фолклорните ансамбли

В Добрич се проведе концерт от Първия етап на 6ти Национален преглед на фолклорните ансамбли. Комисия в състав Юлиян Станев, Стоян Господинов и Йоанна Низамска дадоха своите оценки на явилите се 18 колектива от град Добрич и областта за допускане до Финален етап през 2022, след който ще бъдат обявени "Представетилните ансамбли" на България за CIOFF.  

От 1970 г. ЦИОФФ /Национална секция на международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ работи за запазването и разпространението на традиционната култура.

Всяка година ЦИОФФ осъществява голям брой задачи, сред които са координиране на около 250 международни фестивали; международен обмен на фолклорни групи, свързващи повече от 50 000 артисти; участие в програми на ЮНЕСКО; предаване на културно наследство на деца и младежи; конференции, симпозиуми и експозиции; публикации - календар на фестивалите, информационен бюлетин, доклади; сътрудничество с различни национални и международни организации и неправителствени организации; в събитията на ЦИОФФ са привлечени между 20-25 000 доброволци; на всеки 4 години - Световна Фолклориада на ЦИОФФ.

ЦИОФФ е представена в около 90 страни от 5 континента. Повече от 77 национални секции и различни асоциирани членове. Признава се само една национална секция за една страна.

c