Водещи новини - дясно Общество

Започна есенната сеитба в област Добрич

В област Добрич започна сеитбата на пшеница. Към момента се сее в отделни полета, предимно в община Добричка, съобщиха земеделски производители. По-напреднала е сеитбата на рапицата.

Ежегодно в Добруджа декарите с пшеница достигат около 1,2 милиона. За стопанската 2020/21 година в областта бяха засети общо 58 010 дка с ечемик и 65 615 дка с рапица. 

Земеделци споделят, че до преди седмица обработките на земята са вървели трудно заради сушата. Поне 40 дни в региона липсваха валежи, а имаше и места с по-дълъг сушав период.

„От няколко дни в региона вали, на места вече има по 35-40 л./кв.м. Няма причина за притеснение, има достатъчно време да се засее. Всичко върви в нормален ритъм и благодарение на този дъжд, се получиха нещата откъм обработки. До края на октомври на 70-80% от сеитбата ще е приключила“, прогнозира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По данни на Областната служба “Земеделие” вече има засети 119 600 дка с пшеница, 10 800 дка с ечемик и 57 000 дка с рапица.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *