Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Едва 17% от българите са наясно какви са целите на “Зелената сделка”

снимка: ec.europa.eu

80% от хората в България нямат ясна представа каква е българската позиция по така наречената “Зелена сделка”.

"Зелената сделка" - под това име са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката на Стария континент постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучване, проведено от изследователския център “Тренд”.

68% от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център “Тренд”, цитиран от БНР.

“2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока”.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на “зелената сделка” и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев.

Мнозинството анкетирани (73%,) не са запознати с целите на Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС.

https://rctrend.bg/wp-content/uploads/2021/10/Slide4-2.png
графика, данни / rctrend.bg

“83 процента не са запознати с целите на “Зелената сделка” и 80 процента не са информирани за българската позиция”. Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала “Зелената сделка” върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

“Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос”.

https://rctrend.bg/wp-content/uploads/2021/10/Slide5-2.png
графика, данни / rctrend.bg

Изследването на “Тренд” отчита основните притеснения на хората от “Зелената сделка”, а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

https://rctrend.bg/wp-content/uploads/2021/10/Slide9-2.png
графика, данни / rctrend.bg

Проучването на изследователски център “Тренд” е национално представително, по поръчка на “Дир.бг” и официално представено по време на събитието “Зеленият преход” – решения и предизвикателства за България”” с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за “Зеления пакт” Франс Тимерманс.

c