Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Какво се случва в училищата, ще се влиза ли само със зелен сертификат?

снимка: Shutterstock.com

От мен, нареждане за задължителна ваксинация на учителите, няма да излезе! - проф. Николай Денков

"Решението за България включва убеждаване на учителите, че ваксинацията им е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето си”. Това заяви като гост по NOVA министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Имаме едно задържане на заболеваемостта от COVID-19 сред учителите и учениците. Карантинираните учители в страната са 1,6 на сто от всички, а учениците 1,5 процента”.

Влизането в училище да се осъществява само със зелен сертификат

"Предложението вече е направено от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, а решението може да бъде взето от Министерство на здравеопазването. Ако то бъде прието и стане факт, аз го приемам за правилна посока и ще го подкрепя категорично", заяви министърът на образованието.

"Актуалното в момента при нас (в МОН - бел. ред.) са маските и да с дефинира по-точно кога ще затварят училищата, за да може да не се чудят директорите."

Новият механизъм, който се обсъжда между експертите в здравното и образователното министерства

"Ако отсъстват 20% от децата или са затворени 30% от паралелките, тогава да се преминава към ротация. Ние сме дали достатъчна яснота какво трябва да се направи - щадим децата от предучилищна възраст и учениците от първи до 4-ти клас, а с предимство са 7-ми и 12-и."

„Трябва да намерим баланса между образованието и здравето. Това е и същността на локалния подход – да се затварят училища само там, където има висока заболеваемост."

Относно ротацията на класовете

"За мен добрият вариант е всяка седмица да се сменят, но все пак това е нещо, което здравните власти на място могат най-добре да преценят по-добре. "

Към момента няма изявено категорично желание от родителите в страната за масово тестване на децата в училище, заяви проф. Денков. Има индикации обаче за готовност да се тестват отделни паралелки, където има заразени ученици. Предложеният вариант на училищата е - да могат да закупят тестове, избягвайки процедурата за минаване през РЗИ, като по този начин да има възможност да се тества само конкретна паралелка.

Учителите продължават да имат достъп до безплатните тестове на РЗИ

"Тестването при педагогическия персонал е пожелателно, но в смисъл, че трябва да има процент от педагогическия състав, който казва - Да, ние искаме да бъдем тествани - и тогава се тестват всички."

c