Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

РДСП-Добрич: Изтича крайният срок за подаване на заявления за помощи за ученици в 1 и 8 клас

Утре, 15 октомври, изтича срокът, в който се подават заявления за отпускане на целеви помощи за ученици, записани в първи и осми клас в държавно или общинско училище, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Ирена Баирова. Заявленията се подават в общинските дирекции „Социално подпомагане” по настоящ адрес.

Баирова припомни, че помощта е в размер на 300 лева. Тя се отпуска за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Изплаща се на два транша – 150 лева през месеца, следващ подаването на заявлението, а останалите след началото на втория учебен срок. Парите се възстановяват, ако детето спре да посещава училище или направи над пет неизвинени отсъствия за месец.

Както Про Нюз Добрич писа, тази година отпадна доходният критерий за целевите помощи за ученици, записани в първи и осми клас.  Необходимите документи са единствено удостоверение или бележка от учебното заведение за това, че децата са записани в тях.

Заявленията, подадени за целеви помощи за деца от първи клас към вчерашна дата в област Добрич, са 992, а за ученици в осми клас – 1 041. През миналата година, когато имаха значение и доходите на родителите, са били подадени 582 заявления за деца в осми клас, а за първокласници – 692.  

c