Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич 29 кандидати ще се борят за едно депутатско място

174 са кандидатите в област Добрич за народни представители за предстоящите избори на 14 ноември, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Цонка Велкова. Припомняме, че мандатите за Осми добрички избирателен район са шест, което означава, че за едно депутатско място ще се борят 29 души.

Кандидатите за народни представители са с десет повече в сравнение с изборите на 11 юли, когато бяха 164. Те са издигнати от общо 27 партии и коалиции, т. e. всички, които са заявили участие в изборите в Централната избирателна комисия, имат регистрирани листи в РИК-Добрич. Най-много кандидати за депутати е имало на първите избори през април – 205. Тогава листите бяха 30.

Няма промяна от предходните избори в броя на стационарните избирателни секции в област Добрич, те ще са 374, от тях 120 в град Добрич. Очаква се след изтичането на сроковете да стане ясно колко подвижни секции ще бъдат образувани в общините. Председателят на РИК сподели, че предвид това, че сме в четвърта Ковид-вълна, вероятно ще има секции и за гласуване на хора, поставени под задължителна карантина и изолация. Може би секции ще бъдат разкрити и в Ковид-отделенията. Такива не е имало през юли, но са били образувани на изборите през април – в болниците в Добрич и Балчик.

Нашата РИК поиска да ни бъдат доставени пет машини за демонстрационно гласуване, предвид това, че ние сме една доста обширна област, каза Велкова. Тя посочи, че може би в Добрич машини ще бъдат поставени на няколко места, за да бъдат обхванати възможно най-много хора.

Текат сроковете за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес и от хората с трайни увреждания, за да може да се образува подвижна избирателна кутия, те са до 30 октомври, каза още председателят на РИК.

c