Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

COVID-19: С 11 вида антигенни тестове могат да бъдат изследвани учениците в област Добрич

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училищата – от самите деца или от училищните медицински специалисти. Те са включени в одобрения списък, предоставен на Министерството на образованието и науката от Изпълнителната агенция по лекарствата.

В одобрения списък са включени шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна – производство на седем различни фирми. Сред 11-те фигурират и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

МОН поиска тази информация от ИАЛ, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до  Регионалните управления на образованието МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.   

Както е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 година, в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции (РЗИ). Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства, училищата могат да ги закупят сами.

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв.

Пълнен списък с антигенните тестове, подходящи за употреба в училище ↓

antigenni-testove_za_SARS-Cov2_kam07.10.2021-info-link-v2

Активните листовки с детайлна информация за всеки от 11-те тестаТУК

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *