Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Застрахователите на заседналия край Камен бряг кораб ще възстановят разходите на държавата

Застрахователите на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су” поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на видеоконферентно заседание с представители на ИА „Морска администрация“ и членове на местния щаб.

„От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни, и то като се поемаха огромни рискове“, отчете по време на срещата изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов. Той добави, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

„Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове“, обясни министър Алексиев, което според него показва, че координираните действия на българските институции са най-правилното решение в този момент. „Искам да благодаря на всички участници до момента в спасителната акция и още веднъж да подчертая, че няма забавяне от страна на българската държава. Работата, която се свърши в рамките на тези 3 дни, е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация“, поясни той.

Оттук нататък предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен. По време на видеоконферентното заседание се обсъдиха всички възможни сценарии на бъдещи действия спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава.

c