Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Шефът на МБАЛ Добрич: Не ми се мисли как ще издържим икономически с тези цени на енергията

В МБАЛ Добрич засега не се планира увеличение на броя на леглата за Ковид пациенти, но ако случаите драстично нараснат в следващите две седмици, това може би ще се наложи. Това заяви пред медии изпълнителният директор д-р Георги Желязков, като добави, че за момента в болницата успяват да се справят с наличните легла.

Средната възраст на заболелите е 50 години – значително по-ниска от предходните три вълни. От всички хоспитализирани 92-93% са неваксинирани. Засега има само един пациент – над 80-годишен, стигнал до реанимацията, който е ваксиниран. В отделението в момента няма деца.

„Не ни стигат лекарите, нито медицинските сестри. Колегите, които работят на първа линия, са вече изключително много физически, морално и емоционално уморени от това, което се случва с тях през последната година и няколко месеца, а мотивацията им е значително спаднала“, коментира д-р Желязков.

Тази седмица в МБАЛ Добрич ще бъде пуснато парното, защото метеорологичните условия го налагат. „Ще видим вече икономически как ще успеем да издържим, защото виждате какво става с цените на ел.енергията и горивата. Ще бъде изключително голямо финансово перо за нас. За юли месец имахме около 30% увеличение на разходите за енергия спрямо предходните месеци, за август е над 40%. Сметките, които сега плащаме през лятото, преди ги плащахме през зимата. Не ми се мисли тази зима какво ще стане“, заяви д-р Желязков.

45 легла има в Ковид отделението в болницата, от които са заети 42. Всички 6 легла в реанимацията също са заети.

c