Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Празнични поздравителни адреси изпрати Областният управител на Добрич до общините и общинските съвети

Областният управител Васил Карапанчев изпрати поздравителни адреси до кметовете на общини в област Добрич и председателите на общинските съвети по повод професионалния празник на местните власти – 12 октомври.

„Пожелавам здраве, успехи в развитието на местното самоуправление и нестихващи ентусиазъм и енергия, които да носят както лично удовлетворение, така и да удовлетворяват все по-нарастващите изисквания на хората, които разчитат и се доверяват на Вас за своя просперитет и бъдеще!“ – се казва в Поздравителния адрес на областния управител до местните власти. Честитейки празника, Васил Карапанчев изразява увереност, че с професионализма си местните власти ще продължат да бъдат равностоен партньор на държавата.

Припомняме, че на своето заседание на 06.10.2021 г. Министерски съвет обяви 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление в България.

Правителственото решение бе взето по предложение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Исторически датата е свързана с публикуването през 1882 г. в брой 117 на „Държавен вестник” на Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

На 18 юни 1998 г. в Благоевград е проведено Третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Водени от желанието за създаване на нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на събранието са приели решение 12 октомври да бъде отбелязван като Ден на българската община.

През настоящата година Националното сдружение на общините в Република България отбелязва 25 години от своето създаване. Основано през 1996 г., само 3 години по-късно - през 1999 г., НСОРБ вече обединява всички общини в Република България.

c