Водещи новини - дясно Общество

Евродепутати от Гърция и Дания отправиха въпрос до ЕК за кораб Вера Су

Членовете на Европейския парламент Мария Спираки (Гърция) и Перниле Вайс (Дания) отправиха въпрос за блокиралия над 20 дни кораб Вера Су до Европейската комисия.

Пълен текст на въпроса до Европейската комисия:

Бяхме информирани от екологични организации, че на 20 септември 2021 г. товарният кораб Вера Су, плаващ под панамски флаг, е блокирал в скалите близо до защитената местност Яйлата в Северното българско Черноморие. Местността е една от най-чистите и богати на биоразнообрази по бреговете на Черно море и е част от защитената местно Калиакра комплекс, част от Натура 2000. Корабът пренася 3300 тона азотен тор и над 20 тона гориво.

Липсата на навременен отговор и адекватно действие а българските институции е довело до кризисна ситуация, която създава голям риск от замърсяване на морската среда. Това може да предизвика изчезване на организми в района, както и дълготрайна вреда на морския живот в Черно море, което е важно за живота и икономическата дейност на над 16 милиона души, които населяват регионите на бреговете му.
Затова бихме искали да попитаме:

  1. Кога българските институции потърсиха съдействие от Европейската агенция по морска безопасност и каква помощ е поискана?
    2.Наблюдава ли Европейската комисия ситуацията и оценява ли екологичния риск от нея, както и какво съдействие може Комисията да окаже на държава-членка на ЕС, неспособна да овладее подобна ситуация?

Мария Спираки е гръцки евродепутат и бивш говорител на най-голямата гръцка дясноцентристка партия „Нова демокрация“. Член на Европейския парламент от 2014 г., тя участва в Комисията по Комисия по околна среда, здраве и безопасност на храните, Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Мария Спираки е съпредседател на Интергрупата в Европарламента по климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие.

Перниле Вайс е датски евродепутат, член на Комисията по околна среда, здраве и безопасност на храните и Kомисията по промишленост, изследвания и енергетика. Вайс е председател на групата от евродепутати по водните въпроси и член на Интергрупата в Европарламента по климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие.

Follow Me:

Related Posts

  1. Мария says:

    И аз задавам този въпрос. Поиска ли българското плавителство помощ за кораба? Защо този кораб стои още в плитчините на Камен бряг? Какво правят там моряците? С какво се занимават. Този кораб може и да е опасен за нашата национална сигурност, може и да изпънява шпионска дейност! Защо бездейства правителството толкова дълго време?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *