Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Днес е Денят на българската община и местното самоуправление

На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община. Датата е определена през 1998 година от делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в страната.

На тази дата през 1882 година в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

През настоящата година Националното сдружение на общините в Република България отбелязва 25 години от своето създаване. Основано през 1996 г., само 3 години по-късно - през 1999 г., НСОРБ вече обединява всички общини в Република България.

През 2004 година в Деня на българската община, за първи път от промените насам, в Добрич се събраха бивши кметове и председатели на Общински съвети за тържествено отбелязване на празника.  

c