Бизнес Водещи новини - дясно Крими Общество

Заспиване на вахтения – сред версиите за инцидента с „Вера Су” край Камен бряг

Заспиване на вахтения е сред версиите за инцидента с „Вера Су” край Камен бряг. Това потвърди следовател от Националната следствена служба пред журналисти.

„Вина със сигурност носят двама човека, срещу които има обвинение. Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба. Преди брега е трябвало корабът да завие наляво, но е продължил направо”, обясни следовател Иво Ангелов.

Следователите имат и съмнения за унищожаване или манипулиране на част от документацията на кораба.

Ангелов похвали колегите си от следствения отдел в Добрич за свършената работа дотук. А екипът от НСлС още днес ще направи опит да се качи на борда.

„Има документи, които ни интересуват. Тях ще ги вземем”, обясни Иво Ангелов. И допълни, че ще се проверяват камерите и дали има унищожени записи. „Действията на екипажа ни водят до това да мислим, че нещо не е както трябва”, каза Ангелов. Ще бъдат проверявани и действията на „Морска администрация”.

От НСлС са на място със собствена лаборатория, защото  искат да проверят и за замърсяване на водите. „Длъжни сме да проверим резултатите, затова сме с наша лаборатория”, каза Ангелов.

Освен това има съмнения, че в товара има още нещо, освен декларираното. „Първо искаме да ги проверим, след това може да се окаже, че съмненията ни са неоснователни”, каза Ангелов.

Екипът на НСлС ще се качи при първа възможност на кораба, когато времето го позволява. „Ще влизат в трюмовете, в машинното помещение, ще се проверява има ли манипулация в навигацията”, обясни следователят.

Източник: nova.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.