Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Вера Су“ вече се води потънало имущество

Разтоварването на товара може да започне най-рано през ноември

Машинното отделение на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ е затопено във вода, корпусът има пробойни и така плавателният съд на практика се води потънало имущество. Това обяви пред журналисти началникът на „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов, след като водолази стигнаха в бурното море до плавателния съд, съобщи БТВ.

По думите му през последните два дни състоянието на „Вера Су“ значително се е влошило. Кап. Иванов обясни, че „външните врати, които трябва да са водонепроницаеми и затворени, се оказа, че са затворени, но не уплътняват добре и е навлизала вода“. Сега плавателният съд е в „заседнало стабилно състояние, което не му позволява да се пречупи“ и няма да потъва повече. Всякаква работа обаче ще е изисква спокойно море.

Поради невъзможност лодка да се доближи до кораба, документи не са вземани от водолазите. Товарът не е бил инспектиран, тъй като от мястото, което позволява влизане, прониква вода към товарното помещение. Разтоварването на товара при найоптимистичен сценарий може да започне на 1 ноември, като кап. Иванов подчерта, че ще иска писмени уверения за това, че каргото не е опасно за околната среда. Всякакви следващи качвания ще са по суша с помощта на „Гражданска защита“, тъй като този метод е по-безопасен. По думите му разтоварването при всяко положение ще е много сложна операция.

Все още корабособственикът не е обявил дали се отказва от собствеността си или ще се опитва да изважда кораба. „Всеки ден няма проблем да изпратим мейл, да получим мейл от корабособственика, но тази кореспонденция не ни е свършила досега работата, която очаквахме“, отбеляза шефът на „Морска администрация“. Двама души от екипажа са били на лодката с цел да подпомогнат огледа, но не е имало как да се качат.

Източник: БТВ

c