Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Про Нюз Добрич с рубрика „Новата матура“ в помощ на зрелостниците при подготовката им по БЕЛ

Про Нюз Добрич стартира рубрика „Новата матура“ в помощ на зрелостниците от випуск 2021/2022 г., които са първите, които ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ по новата учебна програма за 11 и 12 клас. В продължение на 8 месеца, всеки петък, в сайта ще бъде публикуван текст, с който напълно безплатно всеки дванайсетокласник ще може да се подготви за матурата по Български език и литература, на която ще се яви през май.

Курсът ще се води от Атанаска Георгиева, специалист „Българска филология”, учител по български език и литература в ПМГ „Иван Вазов” и  ЧПГ „Райко Цончев”.

Ето какво сподели тя:

                          "Здравейте, зрелостници,

 Вие сте първият випуск, който през май 2022 година ще полага задължителен Държавен зрелостен изпит по Български език и литература по новата учебна програма за единадесети и дванадесети клас. Това е предизвикателство и голяма отговорност за вас и за вашите учители предвид неотработените промени в съдържанието на изпита. Аз и рубриката „Новата матура” в сайта на Про Нюз Добрич ще бъдем в помощ на вашата подготовка. Всяка седмица в петък  вие ще имате свободен достъп до изпитните материали по програмата  в  компонентите  Български език  и  Литература.Те ще бъдат своевременно архивирани и  на ваше разположение непрекъснато.

  По Български език отново ще има въпроси и задачи върху правописна, граматическа, лексикална и пунктуационна книжовна норма, както и работа върху текст/текстове с променена насоченост. Съществени са различията в частта по Литература. Към българските поети и писатели по досегашната програма са добавени съвременни автори. Разглежданите творби ще бъдат 27, като водещи ще бъдат техните диалогични прочити. Текстовете не са подредени хронологично, а тематично и всяка тема е представена от няколко разнородови и разножанрови произведения. Ето ви един пример! Тематичното ядро е  „Вярата и надеждата”, а творбите за целенасочен анализ са „Спасова могила” на Елин Пелин”, „Молитва” на Атанас Далчев и „Вяра” на Никола Вапцаров. Интересно и не толкова лесно, нали!? В новия изпитен формат ща присъства и задача за създаване на интерпретативно съчинение или есе, като основополагащите текстове ще бъдат един или повече от един.След представянето на всяка тематична група аз ще ви предлагам  есе, което да бъде модел за вас.

  Матурата по БЕЛ след 12 клас ще включва 41 задачи с избираем, кратък и разширен свободен отговор и създаване на аргументативен текст, като някои от литературните задачи може да се формулират и върху невключени в учебната програма откъси от текстове, с които зрелостниците ще разполагат. Максималният брой точки е 100, разпределени между трите модула, както досега. Много важно е да се знае, че изпитът ще се приема за успешно положен при резултат, равен или по-висок от 30% от максималния брой точки.

 ДЗИ е писмен и анонимен с продължителност 4 астрономически часа.

Аз, като водещ на рубриката „Новата матура”, и екипът на Про Нюз Добрич ви обещаваме качествена подготовка и ви желаем висок успех на изпита. Очакваме ви на страниците в сайта всеки петък от тази седмица до датата на решаващия за дипломирането ви изпит."

Очаквайте ни в петък, 15 октомври, с ТЕМА 1

РОДНОТО И ЧУЖДОТО В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

ЛИЧНОСТ, НАРОД  И ИСТОРИЯ  В РОМАНА „ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК” НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ

Поръчайте "Учебно помагало за матура по български език и литература по новата програма за ДЗИ" с автор Атанаска Георгиева тук https://propress.bg/

c