Крими Общество

НАП: Все повече счетоводни кантори отказват да документират фиктивна касова наличност на фирмите

Близо 3 милиона лв. дивидент e деклариран за 2 дни, след проверките на НАП за касови наличности. От ръководството на приходна агенция очакват събираемост от над 6 млн. лв. данък до края на октомври.

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2,8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на приходната агенция. Според данъчните има пряка връзка между близо 1800-те провеждащи се в момента проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

От НАП припомнят, че през юли започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. Установените до момента липси в касите на 271 фирми са за над 215 млн. лв. Други 182 фирми са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни.

Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

МЕХАНИЗМЪТ

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица – собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят незаконните счетоводни операции, свързани с касова наличност.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *