Водещи новини - дясно Общество Тервел

Над 1,8 милиона лева са вложени през тази година в Община Тервел за ремонти на сгради

1 565 000 лева от държавата и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и около 300 000 лева собствени средства е инвестирала през тази година Община Тервел в изграждане и реконструкция на сгради, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът Дияна Илиева.

Най-голямата инвестиция за годината е Центърът за социални услуги в село Безмер. Той вече е готов и включва сграда и кухненски блок с професионално кухненско оборудване. По проекта е закупен автомобил за разнос на храната. В сградата има Център за социални услуги и сектор за лекар и стоматолог. Финансирането е от ПРСР в размер на 310 000 лв. С тях е преобразувана стара съществуваща сграда на бившата здравна служба в селото.

Центърът ще започне да функционира от 1 януари. Там ще се приготвя храна за училището и детската градина, за възрастни хора от Безмер и близките села. Така ще се облекчи работата на Домашния социален патронаж в Тервел, който сега е много натоварен.

Другата по-голяма инвестиция е ритуалният дом в с. Зърнево. Той е финансиран с постановление на Министерския съвет. Сградата ще бъде завършена през 2022 година, тя ще има сватбен салон за 600 души. Вложени са 685 000 лв., осигурени са и средства за изграждане на паркоместа и ограда.

Тази година е реконструирано площадното пространство на град Тервел по ПРСР със сумата от  120 000 лв., направена е открита спортна площадка на училището в с. Нова Камена, отново по Програмата за 330 000 лв., а 120 000 лв. от програма „Красива България“ са използвани за реконструкция на стадион.

Собствени средства на Общината тази година са вложени основно в ремонти на покриви на съществуващ сграден фонд. С 60 000 лева е ремонтиран покривът на ритуалния дом в Тервел – стара румънска знакова сграда. Друга старинна сграда – т.н. „Старият съвет“ е също с ремонтиран покрив за 90 000 лв.

След ураганите през август са поправени три покрива на сгради – на кметството в с. Каблешково за 18 000 лв., на училището в с. Нова Камена за 14 000 лв. и на СУ „Йордан Йовков“ в Тервел за 113 000 лв.

Предстои ремонт на един опасен покрив – на бившата стоматология, която е съсобственост на общината и множество физически и юридически лица.

снимка: Dona Mir/Google

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *