Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети пророк Авраам

На 9-ти октомври църквата почита паметта на Свети пророк Авраам, който е считан за един от тримата праотци на Израел.

Авраам е легендарният общ родоначалник на трите авраамически религии. В юдаизма той е основоположникът на Завета, специалната връзка между еврейския народ и Бог, в християнството е първообразът на всички вярващи, евреи или не, а в исляма е смятан за едно от звената във веригата пророци, започваща с Адам и достигаща своя апогей с Мохамед.

Широко възприета сред учените хипотеза е, че историята за Авраам е създадена през ранния персийски период в края на VI век пр. Хр. в резултат на напрежение между еврейските земевладелци, останали в Юдея по време на Вавилонския плен и обосноваващи своето право над земята чрез Авраам и връщащите се изгнаници, основаващи претенцията си на легендата за Моисей и Изхода.

Свети пророк Авраам се смята за пример за образец за подражание и безусловна вяра в християнството. Легендата разказва, че Авраам се е явил на трите ангела в Содом. Свети пророк Авраам преодолява големите препятствия през живота. Житейският му път приключва, без той да е направил компромис с вярата и чувството си за висок морал. Името Аврам произхожда от еврейски и означава „велик баща“. По-късно името му е променено на Авраам, което значи „баща на множество“. Името се свързва със силно развито бащинско чувство.

На 9-ти октомври имен ден празнуват Авраам, Аврам.

c