Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Саркис Караджиян: Без повишаване цената на водата ВиК-Добрич е обречено на фалит

Неприемането на предложения Бизнес план на „ВиК-Добрич” АД означава, че дружеството ще бъде обречено на тежка финансова ситуация, с която трудно ще можем да се справим в бъдещия период 2022-2026 година. Това заяви председателят на Борда на директорите на ВиК-Добрич Саркис Караджиян. Както Про Нюз Добрич писа, днес на извънредно Общо събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация Бизнес планът не беше приет.

 „Неприемането на Бизнес плана означава, че няма да можем да кандидатстваме за нова цена на услугата, която предоставя ВиК-Добрич, а това ще доведе до тежко финансово състояние”, каза Караджиян. Той посочи, че от предложената от водното дружество цена на водата не може да се отстъпи, защото тя защитава инвестициите, които ще се направят, заплатите, които ще се осигурят. „Вие знаете, че основният разход на дружеството е електроенергията, а тя в момента е скочила почти два пъти – каза председателят на Борда на директорите. – Ако сме плащали 500-700 000 лева в зависимост от периода, в който се е намирало, в момента плащаме 1 200 000 лева за разход за електроенергия при старата цена”. Караджиян посочи, че приходите през есенния и зимния период са не повече от 1. 5 млн. Каза, че при тази ситуация дружеството няма да може да покрива разходите за заплати, а камо ли за инвестиции, ток и други.

Общините не приеха бизнес плана на „ВиК Добрич“ АД за 2022-2026 г. с по-високи цени

В момента ВиК-Добрич е на доставчик от последна инстанция по отношение на електроенергията, каза Маргарита Георгиева – ръководител на направление „Административно” във водното дружество. Тя обясни, че по обществена поръчка, проведена миналата година, е бил сключен договор с доставчик на свободния пазар, който в началото на август се e отказал от него, посочил, че цената е стопански твърде неизгодна. Последвала открита процедура, явили са се трима участници, но първият отказал да сключи договор. В последствие отказал и вторият участник. Предстои откриването на нова процедура.

За голямо съжаление, в момента над 90 процента от ВиК-дружествата,  поради високата цена на електроенергията и рязкото вдигане на материали, суровини, са обречени на тежко финансово състояние, посочи Саркис Караджиян. Той каза, че по отношение на електроенергията ВиК-холдингът има намерение да бъдат създадени акционерни дружества, които да я пазарят за нуждите на всички ВиК-дружества, за да не стига до спиране на тока и създаване на неудобства на клиентите. Допълни, че голяма част от дружествата са на доставчик от последна инстанция поради това, че фирмите, които търгуват с ток, не искат да им го доставят заради неизгодните условия. Посочи, че те трябва да провеждат обществени поръчки, които не могат да бъдат спрени и да бъде избран друг доставчик.

Близо 5 лева за кубик вода в Добрич през 2026 г. предлага на КЕВР местното “ВиК”

Караджиян сподели и какво е в момента състоянието на ВиК-Добрич. По думите му през последните три години дружеството е с резултати, година за година, с много малка печалба. Припомни, че задълженията са били над 35 милиона лева, в момента са около 15 милиона. „Благодарение на Холдинга и с други средства успяхме да намалим тези разходи – каза председателят на Борда на директорите. – Това съответно води до облекчаване от финансова гледна точка на дружеството”. Караджиян сподели, че разходите за електроенергия по отношение на мегавати са намалени почти на 50 процента, персоналът е намален от над 630 души на около 430 души. 

„В дружеството се работи, но поради тежкото финансово състояние понякога се създават неудобства за нашите клиенти – поради старата амортизирана система, поради липсата на средства за обновяване на техника апаратура. И ако при това положение цената не се промени дружеството е обречено на фалит”, каза Саркис Караджиян.

c