Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Засадиха дръвчета на мястото на изсечените липи по ул. „Л. Каравелов“ в Добрич

Вече са засадени дръвчетата и храстите, които заместват изсечените липи по улица „Любен Каравелов“ в Добрич видя репортер на Про Нюз Добрич.

В пост във Фейсбук през юли кметът Йордан Йорданов обясни, че след подробно обследване на вида, възрастта и състоянието на дърветата и предвид целостта на новоизградените тротоари, ще бъдат премахнати всички дървета, които значително повдигат настилката и нарушават целостта за комуникациите. Това било необходимо с оглед на качествената подмяна на тротоарите, посочи той.

С негова заповед от 19 юли беше разпоредено да се премахнат 18 броя дървесен вид от рода Липа на ул. „Любен Каравелов“, в отсечката от ул. „Захари Стоянов“ до бул. „Трети Март“.

Изсичането на липи бе оправдано с „нов подход в озеленяването“.

Отново в социалната мрежа кметът съобщи, че е подготвен проект за ландшафтно оформление. И увери, че п о улицата ще бъдат засадени общо 56 бр. нови дървета, от които: 22 бр. кълбовидна акация, 21 бр. кълбовидна каталпа, 3 бр. обикновен габър, 7 бр. обикновен явор и 3 бр. платан с кълбовидна форма на короната. Ще бъдат засадени и 1486 бр. храсти, от които 797 бр. пъстролистен лигуструм, 655 бр. обикновен лигуструм и 34 бр. лавандула.

c