Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Валежи, усилване на вятъра и вълнението на морето от утре в област Добрич

Предупреждение от първа степен (жълт код) - за значителни валежи в цялата страна, е издадено от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ за 08.10.2021 г. По-обилни ще са валежите в западната половина на страната и в планинските райони - с количества от 25-35 mm. На изток ще са по-малко - 20-25 mm. Според прогнозните данни валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

За района на област Добрич се очакват валежи от дъжд с количества 20-25 mm. В крайбрежните общини вятърът ще е от североизток, с пориви от 14-19 м/с (7-8 по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.

карта / НИМХ

През тази нощ и утре над страната ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Започналите от запад валежи ще продължат и до вечерта ще са повсеместни, на места в Западна и Централна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в Източна България - временно силен вятър от изток-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход. Минималните ще са между 8° и 13°, а максималните - между 11° и 16°.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1600 метра валежите ще са от сняг и по върховете ще се образува снежна покривка. В масивите от Западна България и Предбалкана количествата ще са значителни. Ще духа силен до бурен изток-североизточен вятър, който привечер по високите и открити части ще се ориентира от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно, ветровито, а след обяд и привечер - и с валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 17° - 19°

С различен интензитет, валежите ще продължат и през идните пет дни. Температурите още малко ще се понижат, като максималните няма да надвишават 12 ° -14 ° . Малко по-високи ще са по черноморското крайбрежие.

Дежурен синоптик: Мартин Славчев / НИМХ

таблица / НИМХ
c