Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Планира се разтоварване на кораба „Вера Су” в Балчик

Баржите за претоварване на заседналия край Камен бряг кораб бяха доставени на Морската гара във Варна. Те ще бъдат поставени под охрана. Когато времето се подобри, най-вероятно в понеделник, ще бъдат подготвени за експлоатация, ще им бъде поставено оборудването, а след това ще бъдат пуснати на вода, обясни Румен Николов, началник на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност".

Баржите ще бъдат откарани с буксири до заседналия кораб, като преходът е около пет-шест часа.

Те са предназначени за натоварване на намокрената част от товара на заседналия кораб, уточни Николов. Той припомни, че в танкера на плавателния съд е влязла вода и част от товара е втечнена.

Планът е първо да бъде изкарано сухото вещество, а след това да се пристъпи към изваждането и на втечненото.

Отправено е искане към корабособственика на "Вера Су" или да върне екипажа, или да го смени, каза още Николов. По думите му, ако собственикът не реагира, ще се пристъпи към сформиране на български екипаж, тъй като в момента на кораба няма ток, агрегатите не работят и не могат да бъдат извършвани никакви дейности, включително да се отворят капаците.

Всяка от пристигналите три баржи може да превози около 100 кубика смеси, те разполагат и със собствени помпи, допълни Николов. По думите му планът е целият товар да бъде разтоварен в Балчик, където да бъде предоставен на митническите власти.

Източник: БТА

c