Водещи новини - дясно Генерал Тошево Добричка Общество

Нови военни паметници издигат в села от общините Добричка и Ген. Тошево

Общините Добричка и Генерал Тошево внесоха предложения за поставяне на нови военни паметници в населени места по време на проведеното днес заседание на Областна комисия „Военни паметници“, председателствано от областния управител Васил Карапанчев.

Участие в работата на комисията взе Радослав Симеонов – главен експерт в дирекция „Социална политика и политика на военно патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Община Добричка предлага да бъде поставена възпоменателна плоча на загиналите във войните от с. Ново Ботево на сградата на кметството в селото. След обсъждане единодушно предложението бе прието. Община Генерал Тошево внесе предложение за изграждане и поставяне на паметни плочи в селата Житен и Кардам. В предложението се предвижда в с. Житен да се поставят две плочи – едната с имената на загиналите жители на селото, а другата – на загиналите в битката за с. Житен, които са от други населени места в страната. Представителят на община Генерал Тошево Маргарита Великова уточни, че предложението за паметна плоча с имената на загиналите жители на селото е на инициативен комитет от хора от селото. По второто предложение – за паметна плоча в с. Кардам, се предвижда на нея да бъдат изписани имената на загиналите във войните от селата Кардам, Огражден, Чернооково и Йовково. С гласуване единодушно предложението бе прието.

Секретарят на комисията гл. експерт ОМП инж. Красимир Куртев докладва внесените предложения от общини за ремонт и поддържка на военни паметници на територията на областта. След обсъждане членовете на Комисията гласуваха да се предложат за отпускане на средства за ремонт военни паметници в селата Красен и Извор в община Генерал Тошево, както и паметникът на ген. Тошев в общинския център, и в селата Долина, Житница и Карапелит в община Добричка.

Всички решения на Областна комисия „Военни паметници“ ще бъдат изпратени за съгласуване в Министерство на отбраната.  

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *