Водещи новини - дясно Култура Общество

На 7 октомври отбелязваме Световния ден за достоен труд

7  октомври се отбелязва като Световен ден за достоен труд в повече от 130 държави. Денят се чества от 2008 година по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите с подкрепата на синдикати от цял свят. Профсъюзите отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб.

През 1999 година Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Всяка година на този ден синдикатите по цял свят мобилизират силите си в подкрепа на честването на деня.

В ситуацията, в която светът е поставен заради глобалната пандемия, от Международната конфедерация на профсъюзите призовават за нов социален договор за възстановяване и устойчивост.

Достойните условия на труд според Конфедерацията на профсъюзите включват няколко основни принципа. Синдикалистите искат да се закрият временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, нанасят и щети на пазара на труда и на икономиката.

Въвеждане на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот – това са още принципи, за които настояват синдикатите.

Те искат и силна законодателна защита на работещите, изграждане на обща система от социални грижи за европейците, които сменят работата си всяка година и стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *