Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Експерти: Грипът се завръща, битката с COVID-19 продължава

Грипът не е изчезнал, но заради пандемията в момента се правят повече изследвания за коронавирус и той остава на заден план. Това напомнят експертите в Министерство на здравеопазването на България.

Специалистите подчертават, че "двата вируса „вървят” по един и същи начин. При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа".

Българските граждани не бива да забравят, че има и ваксина срещу грипа. Експертите препоръчват периодът между поставянето на ваксината срещу грип и срещу COVID-19 да е около 2 седмици.

230 000 българи на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип - напълно безплатно. Всяка година противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

През тази година желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при личния си лекар след средата на октомври. От здравното министерство напомнят, че ваксините срещу COVID-19, с които България провежда имунизация, са безплатни дори и за здравно неосигурените лица.

c