Водещи новини - дясно Общество

Шефът на “Морска администрация” ще е капитан на авариралия край Яйлата кораб

Без възможност за освобождаване и разтоварване остава корабът “Вера Су”след като екипажът му пожела да го напусне. Сега плавателният съд ще бъде поет от български екипаж начело с директора на “Морска администрация”, за да продължи операцията, обяви пред бТВ транспортният министър Христо Алексиев.

“За нас това е странен акт, защото нищо не налага евакуация. Ситуацията не е променена от преди дни, дори корабът е стабилизиран… Това е един вид диверсия от страна на корабособственика и екипажа”, подчерта той.

По думите му при липса на екипаж “няма да е възможно да се извършват каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба”, но освен това става и ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост. Алексиев посочи, че началникът на “Морска администрация”, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип от специалисти.

Министърът отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачният избор на технология за разтоварването му след това. “През 2020 година беше нарязан уникалният спасителен кораб “Перун””, отбеляза Алексиев.

“Това е ситуация, която ще остане в световната история”, подчерта той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.