Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Медицинска сестра посрещна 80-ия си рожден ден на работното си място в Добрич

Днес Димитра Проданова празнува 80-годишен юбилей. Вече 60 години тя обгрижва пациентите си с топлота, внимание и професионализъм.  

Намираме сестра Проданова, както я познават всички, на работното й място в Манипулационната на първия етаж в ДКЦ I в Добрич. С усмивка, макар и скрита  зад маската, тя посреща пациенти – винаги внимателна и с добра дума за всеки.

 Завършила образованието си в края на 50-те години на миналия век и веднага започнала работа. Тогава голямата й дъщеря била едва на 4 месеца и грижите за нея поела майка й. Така в продължение на 28 години Димитра работила като детска сестра, а след това и в психиатрията.

„Много ми даде работата като детска сестра. Сега лекарите и сестрите не ходят на патронаж. Ние бяхме участъкови лекари и детски сестри и непрекъснато ходехме. Къпала съм ги, обгрижвала съм ги. И сега като дойдат някои ги помня“, връща лентата назад сестра Проданова.

Казва, че с децата се работи много лесно. Но лъчезарен човек като нея се сработил много бързо и с пациентите в психиатричната клиника, станала приятелка с  болните там. След като на 55-годишна възраст се пенсионирала, продължила да работи. През 2000 г., когато по-малката й дъщеря разкрива практика като общопрактикуващ лекар, започнала в екип с нея като медицинска сестра. Така в продължение на десетина години. Вече 13 години, от 1 март 2008 г., е в Манипулационната на ДКЦ 1.

Пациентите й я търсят. Казват, че има благ характер и лека ръка за поставяне на инжекции. Цели  семейства са нейни пациенти. Много често в кабинета влизат хора с думите „Знаете ли, бяхте детска сестра на моята дъщеря, къпехте бебето ми“.

По всяко време пациенти я търсят, дори и у дома, когато не съм на работа. Викали са я и в 22 часа вечерта на село, за да постави система.

Дълголетието си, житейско и професионално, Димитра отдава и на ген. Майка й доживяла 97 години. Днес медицинската сестра няма никакви заболявания. Ваксинирана е срещу коронавирус и е готова да си постави и трета игла. Винаги си прави и противогрипна ваксина

На въпроса какво за нея е работата като медицинска сестра отговорът е недвусмислен: „Удоволствие“.

„Винаги си казвах, че стана ли на 80 години, ще се откажа. Как да го направя? Съвестта ми не го допуска. Върша си работата присърце“, споделя сестра Проданова. Днес вече е категорична, че продължава да работи. „Работата е моят живот. Изпълва ме с удовлетворение. Вярвам, че който обича професията си, за него винаги има място, стига  да му се работи и да го върши с удоволствие и усмивка“, допълва 80-годишната медицинска сестра.

На младите си колеги пожелава да търсят реализация в България, да не бягат в чужбина. „Който иска, и тук може да работи. И в България има възможност за работа. Те не са доволни, че са малки заплатите. Ами така се започва в началото – с по-ниски заплати, но човек като иска, и на друго място ще даваш дежурства и пак ще се справиш“.

Категорична е, че професията я удовлетворява. Вече не брои колко години работи като медицинска сестра. И продължава.

А трудът не я плаши. От 2008 г., след кончината на съпруга си, започнала да поддържа имота на руснаци в село край Добрич. Копае, сее, а собствениците правят снимки на продукцията – домати, патладжан, пипер, и се хвалят с тях в родината.

За себе си казва, че е богат човек – има прекрасно семейство, майка е на две дъщери, и двете лекарки, горда баба на двама прекрасни внуци и щастлива прабаба на три правнучета.  Затова на празника не иска да получава цветя и подаръци, а само пожелание за здраве. За да продължи да се радва на семейството и да служи на пациентите си.

c