Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Композиторът Георги Джилянов, родом от Гурково, издаде трети албум с детски песни

Композиторът Георги Джилянов, който е родом от балчишкото село Гурково, издаде трети албум с детски песни. Името му е  "Песни за музикалните инструменти".

Този албум е една моя стара идея, сподели за Про Нюз Добрич Джилянов. Разказа, че песните са осем. Във всяка една от тях текстът се отнася за конкретен музикален инструмент и той звучи в аранжимента в характерния за него стил – акордеонът е във валс, гайдата е в пет осми, саксофонът е представен чрез джазирана песен. Албумът съдържа и симбеци на песните.

Автор на повечето от текстовете е Георги Джилянов, два от тях са на Ангелина Жекова. Аранжиментът е на тонрежисьора Георги Цветков. Песните се изпълняват от деца от Детска вокална група „Слънце” към Общинския детски център са култура и изкуство в Русе с ръководител Наталия Константинова.

Песните са така направени, че да покриват един доста широк възрастов диапазон – от 5-6 до 12-13 години, обясни композиторът. По думите му до известна степен албумът е съобразен с програмата по музика и може да бъде използван за образователни цели.

c