Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Две бъдещи медицински сестри от Ген. Тошево ще получават ежемесечно стипендии

Община Генерал Тошево подписа първите договори за отпускане на стипендии на студенти от общината, които да се обучават по една от двете специалности – медицинска сестра или медицински лаборант, съобщават от местната администрация. В началото на май тази година бе обявено, че продължава политиката за финансово подпомагане на кандидат-студенти и студенти по две медицински специалности. Към програмата интерес проявиха няколко кандидати, които със стипендиите могат да покриват семестриалните си такси и част от разходите си за обучение. Сега, пет месеца по-късно, вече са ясни имената на одобрените за финансиране.

За учебната 2021/ 22 година бяха отпуснати общо три стипендии – една за медицински лаборант и две за медицинска сестра. За да получават такава   кандидатите трябваше да отговарят на редица условия. В крайна сметка две дами спечелиха стипендиантската програма. Това са Февзие Адил и Станка Тодорова, които ще се обучават за медицински сестри в Медицински университет-Варна. Двете ще получават по 400 лв. финансово подпомагане на месец за целия срок на обучение (на годишна база средствата ще бъдат отпускани за 10 месеца – без юли и август).         

Целта на тази инициатива е да се подпомогнат и стимулират младите хора в общината. Идеята е те да завършат своето образование, подпомогнати от Община Генерал Тошево, след което да им се даде възможност да работят на нейна територия и по този начин да бъдат в полза на обществото. Дефицитните специалности, по които се отпускат стипендии за обучение, се определят всяка година.

c