Култура Общество

Три романа на румънски писатели представя в Добрич преводачът им д-р Христо Боев

Три романа на румънски писатели, издадени на български език, ще бъдат представени в Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич на 8 октомври от 17.30 часа.

„Жар“ на румънския класик Ливиу Ребряну, „Мортуа Ест“ на съвременния писател Теодор Хосу-Лонджин и „Асансьорът“ на К. Г. Балан (Мошеник ЕООД) ще представят преводачът на книгите от румънски език д-р Христо Боев и Диана Боева, писател, публицист. Организатори на събитието са библиотеките и издателство „Нордиан“ Балчик.

В „Жар“ румънският класик Ливиу Ребряну ситуира действието в междувоенния Букурещ. Противопоставени са две поколения – на младежите от 30-те на миналия век и на техните родители. Както и в други романи на Ребряну, случващото се поражда нужда от преосмисляне на неща, които изглеждат даденост.

Заглавието на романа „Мортуа Ест“ на съвременния писател Теодор Хосу-Лонджин е на латински и означава, „тя е мъртва“, като първоначално изразът е свързан с латинския език, който е мъртъв. В настоящия роман смисълът се превръща в многослойна метафора за състоянието на Румъния към 2000 г. след около 10 години преход към демокрация.

Дебютният роман на К. Г. Балан (Мошеник ЕООД) „Асансьорът“ разглежда ретроспективно периода на детството в Румъния и семейството, тежко засегнато от процесите на прехода. Обстановката е един дистопичен Букурещ, където протагонистът е млад човек на нашето време – със завършено висше образование, математически способности и остра необходимост да си намери работа.

Христо Боев е роден в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор по сравнителна английска и американска литература от Университета „Овидиус“-Констанца. Преподавател по английски, френски и румънски, както и по английска литература в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Превел е от румънски на български над петнадесет съвременни и класически румънски романа, сред които са „Дефект“ от Флорин Иримия, „Когато светът беше невинен“ от Йоана Първулеску, „Мошеник ЕООД“ от Корнелиу Балан, „Произшествието“ от Михаил Себастиан и др.

Дияна Боева е родена в Добрич. Завършила е Българска филология. Преподава български език и литература, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни литературни издания и сборници. През 2016 г. излиза първият ѝ роман „Писма за оригами“ (изд. „Ерго“). „Невинни“ (изд. „Ерго“, 2020) е вторият ѝ роман.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *