Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Подпалвачите на колите на свидетели по „Суджукгейт“ не бяха разкрити, делата са спрени

Авторите на двата палежа на автомобили на свидетели по т.н. дело „Суджукгейт“ не са разкрити, а делата са спрени. Това става ясно от отговор на Окръжна прокуратура след запитване от Про Нюз Добрич за хода на производствата.

„Образуваните във връзка с посочените автомобили две досъдебни производства към настоящия момент са спрени, тъй като са били извършени всички възможни действия по разследването, необходими за разкриването на обективната истина, но въпреки това не са били разкрити извършителите на престъпленията“, се казва в отговора.

Припомняме, че двата инцидента станаха на 17 декември 2018 година. Около 2.40 часа, е бил подаден сигнал, че по ул. „Райко Цончев“ в Добрич гори лек автомобил марка „БМВ“ модел „Х3“. Малко по-късно, в 02.45 часа, е бил подаден друг сигнал, че по ул. „Кирил и Методий“ в Добрич гори лек автомобил марка „Шкода“, модел „Октавия“. Впоследствие са установени собствениците на автомобилите.

По неофициална информация, колите са собственост на Людмил Ганчев и на съпругата на Кирил Костов, които са двама от свидетелите по т.нар. дело “Суджукгейт” срещу бившия депутат Живко Мартинов. Малко след палежа Специализираната прокуратура осигури физическа охрана на Кирил Костов.

Скандалът “Суджукгейт” започна през лятото на 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу Живко Мартинов е започнало разследване. Едно от най-любопитните обстоятелства бе твърдението, че Мартинов е изнудвал от името на премиера Бойко Борисов добричкия бизнесмен Антон Проданов да му осигури суджук, филета и колбаси. В началото на разследването прокуратурата повдигна срещу депутата от ГЕРБ шест обвинения – за изнудване, натиск и др. Делото за суджука бе отделено от останалите, а прокуратурата прекрати разследването за останалите предполагаеми случаи на изнудване. През месец юли 2020 година Специализираният наказателен съд наложи наказание от 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок на Мартинов за суджука. Присъдата се обжалва.

Про Нюз Добрич отправи запитване до Апелативния специализиран наказателен съд дали се е произнесъл по делото и какво е решението.

c