Бизнес Общество

Финансират експертни обследвания на нивото на безопасност по общинската пътна и улична мрежа, шанс и за Добрич

Българските общини ще могат да кандидатстват за финансиране за провеждането на одити за пътна безопасност на пътната им мрежа. Това ще се реализира по отворена процедура към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, съобщават от пресцентъра на ДАБДП.

Процедурата е част от общите усилия на ДАБДП за подпомагане на работата на местните власти към планиране на повече дейности за превенция и оценка на риска на пътната безопасност и произтича от приетите промени в Закона за пътищата, транспониращи Директива 2019/1936 на Европейския парламент и на Съвета относно управлението на безопасността на пътните инфраструктури.

Жители на Добрич в подкрепа на трагично загиналия Крис: Искаме справедливост, да спре войната на пътя!

Мярката е важна крачка към фокусиране на вниманието на общините към проблемите на пътната безопасност. Според статистическите данни, над 60% от пътните инциденти със загинали и ранени в България настъпват на територията на населените места.

Отпуснатото от държавния бюджет, с Постановление на Министерски съвет от 14 април 2021 г., общо финансиране по процедурата е в размер на 100 хил. лв., а максималната сума, за всеки отделен одит е до 7 хил. лв.

Родителите на загиналия при катастрофа в Добрич Крис даряват събраните средства на хора в нужда

Българските общини заемат важна роля в процеса на изпълнението на политиката по безопасност на движението по пътищата и за да разгърнат пълноценно своите функции, е нужно да бъдат подпомогнати, се посочва в правилата разработени от ДАБДП.

Сред очакваните резултати от процедурите е да бъдат подпомогнати общините в посока изпълнение на процедури за управление на пътната безопасност; повишаване на административния капацитет в тази посока; оптимизиране на управлението на общинската пътна и улична мрежа; подобряване на експлоатационните характеристики на общинската мрежа; надграждане на базата данни за състоянието ѝ. Дългосрочната цел е намаляване на пътнотранспортния травматизъм и опазване на човешкото благосъстояние в контекста на приоритетите на Визия 0.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *