Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Документалният филм „Добричката епопея“ ще бъде представен в Барселона

Документалният филм "Добричката епопея 1916" ще бъде излъчен в Барселона, Испания, на 30 октомври в концертната зала на Escola Pia Sant Antoni. Поканата е от Българската общност и Българското училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в испанския град, съобщи сценаристът и режисьор на лентата Снежана Иванова.

40-минутния филм включва кадри от Международния военно-исторически фестивал „Добричка епопея“, който се проведе в дните около 7 септември през 2016 година, когато отбелязахме 100 години от историческото събитие. Участваха военно-исторически реконструктори от България, Латвия, Русия, Украйна, Израел и граждани на Добрич. Събитието бе организирано от възстановчиците от Клуб „46-и Пехотен Добрички полк“ НД Традиция, РИМ и Община град Добрич.

Режисьор на бойните сцени е д-р Добрин Добрев – председател на Клуб „46-и Пехотен Добрички полк“, а диктор – актьорът Красимир Демиров. Част от филма е правен с кадри от тридневния фестивал, а по-късно са снимани допълнително кадри.  Фестивалът бе организиран благодарение на спечелен проект и финансиран от сумата, която тогава правителството отпусна за честванията в Добрич и Тутракан.

Документалният филм е правен със средствата и усилията на добричките реконструктори и е завършен преди година.

c