Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

5 октомври – Международен ден на учителя

На 5 октомври се отбелязва Международният ден на учителя. Денят се чества по инициатива на ЮНЕСКО от 1994 година. Към момента тази дата се приема от над 100 държави. В България с решение на правителството денят се отбелязва за първи път през 2006 година.

В различните страни съществуват известни различия към изискванията за учители, но в повечето от тях едно от условията е учителят да има завършено висше образование – поне бакалавър, като се предпочита магистърска степен. Освен висше образование по преподавания предмет много страни изискват допълнителна подготовка във формата на педагогически курсове.

В зависимост от възрастовата група на учениците, учителите се делят на начални и гимназиални. Началните учители преподават всички предмети, докато гимназиалните учители преподават в специфична област – например физика, математика или биология.

Правото на образование е признато от повечето правителства, включително и на глобално ниво - член 13 от 1966 г. от Международния пакт на ООН за икономически, социални и културни права признава всеобщото право на образование. В повечето страни образованието е задължително до определена възраст. Образованието е един от основните сектори на икономиката в Статистическата класификация на икономическите дейности за Европейската общност.

Професията „учител“ е достойна за уважение във всички култури и общества, защото изгражда бъдещето на всяка нация.

c