Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Внос на 200 тона негодни храни от трети страни в България и ЕС е спрян за три месеца

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна до пазарите в България и ЕС близо 200 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството. Количествата са задържани в рамките на третото тримесечие на 2021 година – месеците юли, август и септември. Така теглото на възбранените пратки от началото на година достига над 1 745 тона.

При храните от животински произход най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) – 23 тона. Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт, напр. инстантни супи), които не са отговорили на изискванията, са в размер на 7 тона.

Заради констатирано наднормено съдържание на афлатоксини не са допуснати също и 22 тона лешници.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.

c