Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Вера Пенева отваря за почитателите си в Добрич своята “Кутия за спомени”

13-а самостоятелна изложба на Вера Пенева - колаж, живопис, скулптура, арт-обекти... Откриване - 7 октомври, 16 - 18 ч., ХГ Добрич

Вера Пенева отваря за почитателите си своята “Кутия за спомени” и кани любителите на изкуството да се насладят на последните й творби. Художествената галерия в Добрич ще се опита да осъществи „контролиран взрив“ на този колорит и улови експериментаторския дух на художника от 7 октомври в продължение на около месец...

20 години след като направи първата в Добрич изложба на компютърно генерирани изображения, Вера Пенева е на върха на популярността си. Хилядите и приятели обаче я възприемат по-скоро като космополит и забравят откъде е. Дори съграждани си поръчват нейни творби по куриер без да подозират, че работилницата, в която тя забърква уникалната си творческа магия и я пръска по света, е на крачка от тях. Затова поканата на Художествена галерия – Добрич е приета и днес Вера Пенева се завръща у дома със своята 13-а поред самостоятелна изложба, наречена от нея „Кутия за спомени“.

“В моята “Кутия за спомени” има много неща и те не са винаги едни и същи... Има цял град, къща, кукли, игри на „Дама“ и „Не се сърди човече“, хора, изгубени приятели, пътища за някъде - пътища за никъде, море и делфини, котки, несъстояли се срещи, смях, истории, за които не искам да си спомням и други, които подреждам най-отгоре...“, разказва Вера за концепцията на изложбата.

Повече от 40 творби ще имаме възможност да видим в разнообразни жанрове - колаж, живопис, арт-обекти, скулптура..

"Вера Пенева е завършила скулптура", казва за нея изкуствоведът д-р Катя Тинева - Гюрковска - но тя разгръща своята творческа енергия в различни посоки, по-точно в различни видове изкуства. Не се ограничава в търсене на еднопосочната пластична изразност на скулптурата, но убедително артикулира и в живописта, и в графичния, и в рекламния дизайн, дори в художествената фотография. По този начин тя прекрачва „границите“ между изкуствата”. Навсякъде обаче - и зад колорита, фактурните експерименти, декоративните изразни средства - продължава да наднича любопитния поглед на онова момиче, което в недалечната 1986 г. е единственият абсолвент в „мъжката“ специалност на великотърновския университет, завършил с пълен отличен – и по етюд, и по композиция!

“Винаги търся обем, пластика, фактура, различни нива в картините, които правя. Не ми е достатъчен само цветът. Затова ми харесва да правя колажи, да ползвам въжета, конци, камъчета, картон и всичко, което би могло да се вгради в плоскостта. От скоро ползвам дървена основа за картините си,  която мога да дълбая, режа, пробивам, да лепя върху нея и това много ми харесва“ - казва художничката.

“Тази способност, но и свобода, да превключва от едно изкуство в друго с еднаква умелост и талант я правят творец в истинския смисъл на думата. За нея няма граници между видовете изкуства, които да я ограничават” - казва пък изкуствоведът д-р Румена Калчева, която ще открие изложбата - Вера Пенева остава вярна на етно-фолклорните послания, от които винаги е черпела вдъхновение, на декоративните, стилизирани изображения и скритите препратки към детското творчество. Тя казва, че всичко може да я предизвика да рисува - и добро, и лошо. Затова й творчеството й е толкова разнообразно и истинско”!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Повече за автора

Вера Пенева е родена във Велико Търново, но живее и работи в Добрич. Завършва скулптура във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" при проф. Ненко Маров. Творческият й диапазон включва и живопис, колаж, графичен дизайн, компютърна графика, фотография.

Има дузина самостоятелни изяви досега, множество колективни акции - пленери, хепънинги и изложби - в България, Румъния, Франция, Грузия, Словакия. През 1995 година печели творческа стипендия на ЮНЕСКО  и работи в древната столица на Грузия - Кутаиси.

Част е от популярни артистични проекти, последният от които току-що завършилият „Хартия и цвят“ на ХГ Добрич. Освен това: 2020 - онлайн платформа „Купи изкуство“; 2012 - „Събудете стените си“ -  Towers Galery, София; 2010 - “Меню за душата“, Братислава, Словакия; 2002-2005 - "Изкуство за социална промяна" на Европейската културна фондация, Червената къща и Център за изкуство Сорос; 2004 - Project ABC: Art/Bulgaria/Commerce" на холандската фондация за източноевропейски проекти STOEP; 1989 - “Роклята“, Албена - инсталация-хепънинг с куратор Димитър Грозданов.

Нейни творби са притежание на обществени и частни колекции в Норвегия, Швеция, Нидерландия, Словакия, Германия, Швейцария, Русия, Грузия, САЩ, Испания, Турция, Румъния, България...

Член е на Съюза на българските художници на Дружеството на художниците – Добрич. Творчески директор на рекламно Студио ПАСТЕЛ.

c