Бизнес Водещи новини - дясно Общество Политика

Спешна среща с мисията на Турция у нас заради заседналия кораб край Камен бряг

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе спешна среща днес със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция Ерман Топчу.  Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик. Това съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Христо Алексиев постави условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът подчерта, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу информира Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор транспортният министър заяви, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Той настоя за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна.

„Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос“, отбеляза Алексиев.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу пое ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.