Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Поне трима души от екипажа на кораба край Яйлата ще бъдат разпитани, когато времето позволи

Все още не са осъществени разпити на членове на екипажа на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера СУ“, каза за Про Нюз Добрич Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Разпит е трябвало да има вчера, но той не се е състоял.

„Няма ли добро време, няма как хората да бъдат разпитани. Вчера организацията беше перфектна, но заради вятъра и вълните разпитите не можаха да бъдат осъществени“, поясни Бухчев.

По думите му следователят ще говори поне с трима души от екипажа на кораба – капитан или помощник-капитан, заедно с двамата моряци, които са били на вахта около часа на произшествието. Бухчев посочи, че това са длъжностните лица, които задължително трябва да бъдат разпитани.

Вчера стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб Vera SU не е открито замърсяване на водата. Това стана ясно след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

c