Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Международен конкурс за мотиви от българската везба организира НЧ „Български искрици“ в Добрич

„Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ – под това мото НЧ „Български искрици 2016“ организира Международен конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив, вшит в части от народното ни облекло – мъжки или женски ризи, престилки, сукмани, детски носии и др.

В продължение на векове момичетата в семейството е трябвало да изучават всички женски умения, необходими за изработването на облеклото и на тъканите за дома. Част от подготовката им е усвояването на везбата, за изработката на която са били нужни повече умения и сръчност. Тогава старите баби са отваряли скрина и са взимали парче платно (зашив), на коeто са били извезани мотиви за шевици, характерни за рода и селището. Момите подреждали мотивите върху пазви на ризи, върху огърлета, по поли на сукмани, на престилки и др. и така са сътворявали своите истински произведения на изкуството – изящните, запазени и до днес български шевици.

Целта на конкурса е да се възстанови платното с мотиви като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви, да се създаде възможно най-пълен каталог на съхранените до днес везбени мотиви от различни краища на България, на преселниците в Бесарабия, на таврийските българи в Украйна, на банатските българи в Румъния и др. Така ще се предадат на идващите поколения везбени реликви с български мотиви, от които да изработват изящните си шевици и творби с тях, казват организатрите.

Периодът на конкурса е от 5 октомври до 15 декември 2021 г. Наградата за първо място е 1000 лв., за второ – 500 лв. и за трето – 300 лв.

В състава на журито са гл. ас. д-р Ива Станоева, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, д-р Аксиния Бутева от Министерството на културата, д-р Анита Комитска, директор на Исторически музей – Чипровци, Магдалена Петрова, председател на НЧ „Български искрици 2016“ в Добрич. Конкурсът се провежда с финансовата подкрепа на Община Добрич.

Сред партньорите българска община в Република Молдова и организации в Украйна, Румъния, Сърбия и Молдова, Асоциация на българите по света, Дружество „Кирил и Методий“ и др.

В конкурса могат да участват читалища, НПО и физически лица от България и чужбина. Всеки участник трябва да представи автентичен везбен мотив (оригинал или възпроизведен оригинал на мотив), който е част от орнаменталната украса на различни части на традиционните ни мъжки, женски или детски народни носии.

Снимки: НЧ „Български искрици 2016“

c