Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Кога ще се върне Facebook и защо не работи, както и WhatsApp и Instagram?

Огромен срив засегна Facebook, WhatsApp и Instagram.

Такива проблеми, особено след като са продължили с часове, вероятно показват, че има голям проблем с технологията, която подкрепя услугите на Facebook, пише британското издание Independent. И може да продължи с часове.

То припомня, че през 2019 г., когато беше отчетено най-голямото прекъсване на социалната мрежа,  минаха повече от 24 часа от началото на проблема, докато Facebook заяви, че е разрешен.

Нещо повече, Facebook може никога да не разкрие истински причината за проблемите. След това рекордно прекъсване  през 2019 г., от компанията казаха само, че проблемите са в „резултат от промяна в конфигурацията на сървъра“.

Срив на трите основни сайта на гиганта Фейсбук – WhatsApp, Instagram и Facebook

Този път поне някои от проблемите са свързани със системата за имена на домейни или DNS, която работи като телефонен указател за интернет. Когато потребител въведе уеб адрес, например facebook.com, тогава компютърът трябва да го превърне в IP адрес, който е поредица от числа, така че да има достъп до данните, които съставляват страницата, която искате да видите.

С изключен Facebook обаче тази система не работи: компютърът търси числата, които иска да види, но числата ги няма. Сървърите на Facebook трябва да ги предоставят, но телефонният указател на практика е празен. Това означава, че всеки, който се опита да влезе в сайта, ще види код за грешка, в зависимост от браузъра, който използва. Приложенията може да работят малко по -различно - те все още ще показват съществуващо съдържание, като съобщения в WhatsApp или публикации в Instagram, които вече са изтеглени, но няма да могат да зареждат ново съдържание от сървърите на Facebook.

Това далеч не е единствената компания, която страда от подобни проблеми. През юли много големи уебсайтове - включително тези, които на пръв поглед не са свързани,  като Home Depot и Delta Airlines, имаха срив поради проблеми в Akamai, който предлага DNS на своите клиенти .

Но проблемите с DNS на Facebook са само симптом, дори да ограничават достъпа на много хора до тези сайтове. Системата обаче не ли се „счупила“ спонтанно. Затова е вероятно нещо да се е случило с основната инфраструктура - промяна на настройки, физическо прекъсване на сървър или нещо друго - което я е спряло да работи, пише още independent.

c